Reactie Arre Zuurmond op de brief van Frank Robben

Weblogs

In zijn open  brief aan Frank Robben, oprichter van de Belgische Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ), stelde Arre Zuurmond de vraag welke drie belangrijkste wettelijke bepalingen cruciaal zijn geweest voor het succes van de KSZ. De reactie van Frank Robben gaf aanleiding voor de regeringscommissaris Informatiehuishouding om opnieuw in de pen te klimmen en een vervolgvraag te stellen. U leest die brief hieronder.

Een overzicht van alle brieven vindt u op deze pagina.

Beste Frank,

De KSZ is een kruispuntbank van de sociale zekerheid, zowel het comité als de kruispuntbank zelf, als ook stichting Smals herbergen professionals die zowel van techniek, als van proces-inrichting als juridische expertise hebben. Juridische, bedrijfskundige en informatiekundige kennis komt op die manier in een soort multidisciplinair netwerk bij elkaar. Ook de kennis van de specifieke sectorale (sociale zekerheid) situatie is belangrijk. Hoe zie jij dit en wat zijn jouw ervaringen?

Als je het kruispuntbank concept zou willen implementeren in meerdere sectoren, lijkt het mij verstandig om per sector een kruispuntbank te maken, en daarin het gegevensverkeer binnen die sector te laten aflopen, terwijl je het intersectorale verkeer eerst via de verschillende kruispuntbanken laat aflopen. Dan krijg je een soort ‘genest’ netwerk.

Reden om dat te doen ligt enerzijds in het belang van sectorale kennis (en kennissen) die je dan kan inbrengen, maar anderzijds ook in het beperken van complexe overleggen. Door zo een gedistribueerd stelsel van kruispuntbanken beperk je per kruispuntbank het aantal deelnemers, terwijl je er ook voor zorgt dat de deelnemers die wel aan tafel zitten ook echt stakeholders zijn.

Mijn idee is dat je op deze manier in de governance de kans op conflicten verkleint, en daarmee de kans op voortgang vergroot. Hoe kijk jij hier tegenaan, en in hoeverre zie je daarin ook een KSF (kritische succesfactor)?

Ik zie uit naar je antwoord!

Met vriendelijke groeten,

Arre zuurmond

Beeld: ©Rijksoverheid / Hilbert Krane

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.