Brief aan Lourens Visser, Chief Information Officer Rijk

Weblogs

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding onderhoudt een briefwisseling met diverse vooraanstaande personen. Lourens Visser, CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is de vijfde persoon met wie Arre Zuurmond een briefwisseling is gestart. 

Wilt u reageren op deze brief? Dan kunt u het formulier onderaan deze pagina gebruiken. Ook kunt u een reactie achterlaten onder het bijbehorende LinkedIn-bericht.

Een overzicht van alle brieven vindt u op deze pagina.

Beste Lourens,

Ik hoop dat je geniet van een goede vakantie, maar als je terug bent heb ik een vraag. Eerder sprak ik met je en vertelde ik dat ik met een aantal mensen een briefwisseling opstart, in relatie tot de informatiewet die ik aan het maken ben. Elke briefwisseling wordt openbaar gemaakt. Ik vroeg of jij mee wilde doen, en dat heb je toegezegd. Het gaat om een compacte briefwisseling: ik stel een korte vraag en er komt een kort antwoord (max 1 a4). 

Mijn vraag aan jou zou zijn: als je voor jouw opvolger iets wilt regelen, in termen van bevoegdheden in de wet geregeld, wat zou jij dan wensen dat er voor de volgende CIO Rijk geregeld zou worden in de wet?

Ik zie uit naar je antwoord, de eerste versie van de wet staat reeds online: www.rcihh.nl.

Met vriendelijke groeten,

Arre Zuurmond
Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Over Lourens Visser

Lourens Visser is sinds september 2019 Chief Information Officer Rijk (CIO Rijk). De directie CIO Rijk bevordert de optimale vormgeving van de informatisering en ICT in het Rijk en zelfstandig bestuursorganen (zbo’s). Dat doet CIO door het stellen van kaders en daarop toe te zien. Hiermee levert de directie tevens een bijdrage aan de efficiency en effectiviteit van de rijksdienst als geheel.

Om dit te bereiken is de directie verantwoordelijk voor het maken van I-beleid en –kaders voor de rijksdienst en op de naleving daarvan toe te zien, doorvertaling en invulling van overheidsbrede I-kaders binnen de Rijksdienst, het versterken van de I-functie binnen het Rijk, het (verder) ontwikkelen van het rijksbrede CIO-stelsel, het toetsen van grote projecten binnen de Rijksoverheid en publiekrechtelijke zbo’s (hiertoe is het Bureau ICT Toetsing opgericht). Als CIO Rijk is Lourens Visser tevens voorzitter van het CIO beraad, waar de CIO’s van de ministeries en enkele grote uitvoeringsorganisaties in deel nemen.

Eerder werkte Lourens Visser onder meer bij Dienst Justitiële Inrichtingen, CGI, IBM en Koninklijke Marine.

Arre Zuurmond
Beeld: ©Rijksoverheid/fotograaf: Jurgen Huiskes / Jurgen Huiskes
Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Beste Martijn, Arre Zuurmond onderhoudt een briefwisseling met diverse vooraanstaande personen. In korte brieven legt Arre Zuurmond scherpe vragen en prikkelende stellingen voor die verband houden met de informatiehuishouding van de overheid. Op deze pagina staat een overzicht van de diverse briefwisselingen: https://www.rcihh.nl/actueel/weblog

  Van: Hanneke Struijk | 08-09-2023, 09:18

 • Met welke andere vier collega's loopt er ook een briefwisseling? Ik denk dat ik iets gemist heb.

  Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord.

  Mijn behoefte is dat er een regiepunt komt voor elke data/gegevens/informatie-transitie. Deze dient centraal getoetst te worden aan een rijksvisie. Na goedkeuring kan pas overgegaan worden tot implementatie.

  Zo groeien we naar een coherente gegevens uitwisselingmogelijkheden.

  Groet,
  Martijn

  Van: Martijn de Waard | 05-09-2023, 07:31