Meld je aan voor de kick-off van de postmaster Digital Design & Architecture

De kick-off van de postmaster Digital Design & Architecture vindt plaats op 1 september. Wil jij actief meebouwen aan een responsieve overheid en alles weten over deze nieuwe opleiding die in november start? Meld je dan aan voor de kick-off in de Pauluskerk in Rotterdam.

Informatiehuishouding is de slagader van en voor publiek Nederland: zonder informatie geen beleid, geen besluiten, en geen diensten aan burgers en bedrijven. Informatiearchitectuur speelt een cruciale rol bij het ontwerpen en structureren van de informatiehuishouding: het definiëren van de organisatie van informatie, het opzetten van datastructuren en het bepalen van technologische oplossingen om efficiënt gegevensbeheer mogelijk te maken. Dit zijn dé centrale thema’s in de opleiding.

Een breed curriculum dat alle aspecten van de informatiehuishouding oppakt, van processen tot organisatie en leiderschap, om de transformatie naar een responsieve overheid mogelijk te maken. Deze opleiding, die in november 2023 start, moet het tij binnen de overheid écht gaan keren. En daar kun jij aan bijdragen!

Kick-off in de Pauluskerk Rotterdam

Op 1 september laten we geïnteresseerden en potentiële deelnemers van rijksorganisaties zien en voelen waarom deze opleiding zo noodzakelijk is. De bijeenkomst start om 12 uur met een inlooplunch en duurt tot 15.00 uur. De definitieve agenda wordt binnenkort bekend gemaakt.

De Pauluskerk in Rotterdam biedt ‘hulp aan mensen die het zonder helper niet redden’ en vormt een uniek decor voor de kick-off van de opleiding. Zowel de locatie als onderstaande sprekers brengen het uiteindelijke doel van het onderwerp informatiehuishouding tot leven:

  • Michelle van Tongerloo, huisarts en straatarts Pauluskerk | Journalist
  • Marco Pastors, Directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid
  • Arre Zuurmond, Regeringscommissaris Informatiehuishouding
  • Prof. Marielle Stoelinga, Universiteit Twente

Responsieve overheid als uiteindelijke doel

Volgens Arre Zuurmond is de informatiehuishouding van de overheid pas echt op orde als deze een responsieve overheid mogelijk maakt. Dit betekent dat de overheid naast haar burgers staat in plaats van ertegenover. De overheid beschikt over informatie om mensen te helpen en zet zich daarvoor in. Door een responsieve overheid kunnen mensen zich – al dan niet via de media – goed laten informeren en een mening vormen over beleidsvorming en participeren in besluitvorming. Er is vertrouwen en betrokkenheid en burgers voelen zich gehoord. Dát is volgens Arre Zuurmond het uiteindelijke doel van een verbeterde informatiehuishouding.

Unieke samenwerking

De opleiding komt tot stand dankzij een unieke en constructieve samenwerking tussen de overheid, Universiteit Twente en Stichting Post Master Digital Design & Architecture, onder aanvoering van de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Met deze postmaster wordt een nieuwe generatie overheidsarchitecten in het digitale domein opgeleid. Het curriculum tot architect wordt onder aansturing van de Universiteit Twente ontwikkeld. Het is in eerste instantie een pilot die in november 2023 start en daarna wordt geëvalueerd. 

Meer informatie over de postmaster Digital Design & Architecture en over het voorprogramma dat plaatsvindt in september en oktober vind je in deze brochure.

Meld je aan voor het bijwonen van de kick-off!

Voel jij je geroepen om actief mee te werken aan een responsieve overheid? Ben je benieuwd naar de totstandkoming van deze opleiding en naar het curriculum? Meld je dan aan voor de kick-off in de Pauluskerk in Rotterdam. Je hoeft hiervoor geen specifieke (IT) achtergrond te hebben. Alle geïnteresseerden binnen de rijksoverheid, van (aspirant) architecten en hun leidinggevenden, tot afnemers, gebruikers en opdrachtgevers, zijn van harte welkom!

Je kunt je aanmelden door een e-mail o.v.v. ‘Pauluskerk’ te sturen naar regeringscommissarisIHH@rijksoverheid.nl ​​​​​​.​

Er is beperkte beschikbaarheid.
 

Beeld: ©Rijksoverheid