13 juni Open Donderdag: Digitale overheid Caribisch Nederland

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zet in mijn agenda

Peter Hakvoort, enterprise architect bij het project “registraties & voorzieningen digitale overheid Caribisch Nederland” vertelt over uitdagingen en kansen voor Caribisch Nederland vanuit het perspectief digitalisering.

Sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 hebben de BES-eilanden de status van openbaar lichaam binnen het Nederlandse Koninkrijk.  Met de BES-eilanden - ook wel aangeduid als Caribisch Nederland - worden de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius bedoeld.  In Caribisch Nederland is de ontwikkeling van digitalisering zowel bij de overheid als in de samenleving minder snel gegaan. Burgers en bedrijven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland) moeten ook kunnen profiteren van de kansen van waardengedreven digitalisering en in staat zijn risico’s te mitigeren. Dat is nu nog niet het geval.  

In de werkagenda waardengedreven digitaliseren is daarom spoor 5 opgenomen: “Het versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk.” Concreter stuurt de agenda op het versterken van de digitale dienstverlening van de overheid, verbeteren de infrastructuur en vergroten van de kennis en kunde van burgers en bedrijven. Daarbij wordt samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten gezocht waar soortgelijke vraagstukken spelen.

De presentatie geeft inzicht en overzicht in de uitdagingen en kansen voor Caribisch Nederland vanuit het perspectief digitalisering.

Programma 13 juni 2024

17:00 - 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 - 17:45 uur: Spreker Peter Hakvoort, enterprise architect bij het project “registraties & voorzieningen digitale overheid Caribisch Nederland”.  Dit project valt onder regie van de directie Digitale Samenleving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen.

Praat ook online mee via KIA

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.

De Informatie Academie

De Open Donderdagen worden georganiseerd door en zijn onderdeel van de  Informatie Academie. De Informatie Academie is gestart als een van de speerpunten van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond als stap op weg naar een proactieve en responsieve overheid. 

De Informatie Academie is een veranderbeweging en een overkoepelend platform voor kennis. Middels kennisontwikkeling, -deling en -borging van het i-vakgebied draagt de Informatie Academie bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Door de sector, voor de overheid. Dit gebeurt langs drie pijlers:

•    netwerkverbinding ("Agora”)
•    onderzoek en innovatie
•    onderwijs en borging