16 mei Open Donderdag: Postmaster Digital Design & Architecture

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zet in mijn agenda

Tijdens deze Open Donderdag kom je alles te weten over de postmaster Digital Design & Architecture. Deze opleiding is een belangrijke stap op weg naar een responsieve overheid. 

Overheden, non-profit sector en private organisaties zijn voor hun bedrijfsvoering en beleidsvorming sterk afhankelijk van hun informatiehuishouding. Daarom is het cruciaal om de informatiehuishouding goed op orde te hebben. Het effectief ontwikkelen van informatievoorzieningen blijkt een grote uitdaging met risico’s en tekortkomingen. De gevolgen hiervan zijn de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk geworden: falende informatiehuishoudingen, diverse affaires, dataleks en gehackte systemen.

Functie: Toparchitect

Een geordende, coherente informatiehuishouding vraagt om een totaalontwerp vanuit een strategische, integrale visie op de keten van stakeholders. Hiervoor is een speciale functie nodig: die van toparchitect: iemand die opereert op hoog strategisch niveau om vanuit digitaal perspectief de informatiehuishouding en onderdelen van de organisatiestructuur te transformeren. De toparchitect kent de schakels in de keten en komt vanuit de behoefte van de verschillende stakeholders tot een integraal ontwerp. Hij is de sparring partner van het de opdrachtgever en werkt onafhankelijk. Kortom, een functie die vraagt om aansprekende autoriteit, gedegen ervaring en excellente scholing.

Universiteit Twente maakt zich samen met experts uit de beroepsgroep van architecten van het digitale domein sterk voor een erkend beroepsprofiel voor de functie van digitale toparchitect.

Samenwerking overheid en onderwijs

De opleiding komt tot stand dankzij een unieke en constructieve samenwerking tussen de overheid, Universiteit Twente en Stichting Post Master Digital Design & Architecture, onder aanvoering van de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

Lees meer over de ontwikkeling van de postmaster

Live vanuit het Nationaal Archief en via een videoverbinding vanuit de Universiteit Twente vertellen onder andere Marvin Kramer, John Waser, prof.dr. Mariëlle Stoelinga en programmanager Dick Wijnveen meer over het curriculum. De verschillende activiteiten van de opleiding, de leerlijnen, deelnemers en de samenwerking tussen overheid en onderwijs komen allemaal aan bod.

Meer informatie over de postmaster lees je op de website van Universiteit Twente.

Programma 16 mei 2024

17:00 - 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15 - 17:45 uur: Sprekers Universiteit Twente: prof.dr. Mariëlle Stoelinga en programmanager Dick Wijnveen. Sprekers Regeringscommissaris Informatiehuishouding: Marvin Kramer en John Waser.

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen.

Praat ook online mee via KIA

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.

De Informatie Academie

De Open Donderdagen worden georganiseerd door en zijn onderdeel van de  Informatie Academie. De Informatie Academie is gestart als een van de speerpunten van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond als stap op weg naar een proactieve en responsieve overheid. 

De Informatie Academie is een veranderbeweging en een overkoepelend platform voor kennis. Middels kennisontwikkeling, -deling en -borging van het i-vakgebied draagt de Informatie Academie bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Door de sector, voor de overheid. Dit gebeurt langs drie pijlers:

•    netwerkverbinding ("Agora”)
•    onderzoek en innovatie
•    onderwijs en borging