23 maart Keukentafelsessie #7: 'De andere kant van de Woo'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

De keukentafelsessie wordt live uitgezonden en is na aanmelding bij iBestuur online te volgen. Kijkers kunnen een actieve bijdrage leveren via Mentimeter en door via de chat vragen te stellen of suggesties aan te dragen.

Op donderdag 23 maart 2023 vindt de zevende in een reeks van tien keukentafelsessies plaats. Het thema van deze sessie is 'De andere kant van de Woo'.

Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends
Arre Zuurmond in gesprek met zijn tafelgasten tijdens de zesde keukentafelsessie op 23 februari 2023

De andere kant van de Woo

De Wet open overheid, actieve openbaarmaking; we zijn er - terecht - volop mee bezig. Maar blijven we met alle nieuwe regels en beleidsstukken niet te veel in ons eigen overheidsdenken hangen? Is openbaarheid van beleids- en bestuursbeslissingen überhaupt voldoende? Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten?

Thematiendaagse ‘De gebruiker centraal’

Deze keukentafelsessie met de regeringscommissaris Informatiehuishouding past binnen de Thematiendaagse ‘De gebruiker centraal’ die van maandag 20 tot en met vrijdag 31 maart wordt georganiseerd door het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA).

Gastenlijst

Tijdens deze keukentafelsessie schuiven de volgende personen aan voor een gesprek met de regeringscommissaris Informatiehuishouding:

Tafelgasten ronde 1
Naam Functie Organisatie
Sofie Bustraan Informatiecommissaris CIO office, Gemeente Amsterdam
Erik Saaman Programmamanager Open op Orde Nationaal Archief

Gina van den Berg

Programmaleider Bibliotheek De tweede verdieping
Jan Prins Klachtbehandelaar en onderzoeker Nationale Ombudsman
Tafelgasten ronde 2
Naam Functie Organisatie
Ramon de Louw Senior adviseur informatiebeleid Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Arne Otte Programmamanager PLOOI Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 
Stephanie Kuijper Opgavemanager Basisvaardigheden KB, nationale bibliotheek
Rob Peters

Concernadviseur Informatievoorziening (PU), 

Associate Lector Digital Twins (HU) en

Digital Ethics (HU)

Provincie Utrecht (PU) & Hogeschool Utrecht (HU)

Over de keukentafelsessies

Tijdens de keukentafelsessies wordt u meegenomen in de dilemma’s en kansen op het gebied van de informatiehuishouding van de overheid. Daartoe worden gasten uitgenodigd aan de keukentafel. In een open gesprek, waarin vragen net zo belangrijk zijn als antwoorden, wordt samen met de tafelgasten én het (online) publiek gezocht naar oplossingen. U kunt de Keukentafelsessie online bijwonen of naderhand terugkijken via deze website of de website van iBestuur. De organisatie van de keukentafelsessies is in handen van iBestuur en de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken.

Live uitzending vanuit openbare bibliotheken

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding via iBestuur online te volgen. Voor de gesprekken is gekozen voor onafhankelijke locaties met maatschappelijke relevantie. De openbare bibliotheken in ons land staan midden in de samenleving en zijn bekend als 'bastion voor vrijheid van meningsvorming'. Vandaar de keuze om telkens vanuit een andere openbare bibliotheek in Nederland een uitzending te verzorgen.

De keukentafelsessie op 23 maart vindt plaats in bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein.

Neem actief deel aan het gesprek!

Tijdens deze sessie kunt u actief aan het gesprek deelnemen. Hoe? Bij de aanmelding kunt u aangeven wat er volgens u aan bod moet komen. En tijdens de sessie kunt u meepraten: onze moderatoren leggen via de chat vragen voor en brengen het commentaar in het tafelgesprek. Ook maken we gebruik van de interactieve online tool Mentimeter en kunt u via de chat meepraten over oplossingen. 

Ideeën en aanmelden

Wat moet volgens u beslist meegenomen worden naar de keukentafel over dit thema? Vul uw vraag, thema of idee in op het aanmeldformulier en de meeste prikkelende onderwerpen worden in de uitzending aan zijn gasten voorgelegd. Aanmelden voor deze keukentafelsessie kan via de website van iBestuur.