Brief aan voormalig Digicommissaris Bas Eenhoorn

Weblogs

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding onderhoudt een briefwisseling met diverse vooraanstaande personen. In korte brieven legt Arre Zuurmond scherpe vragen en prikkelende stellingen voor die verband houden met de informatiehuishouding van de overheid. De zesde persoon aan wie Arre een brief schrijft is Bas Eenhoorn, voormalig Nationaal Commissaris Digitale Overheid.

Wilt u reageren op deze brief? Dan kunt u het formulier onderaan deze pagina gebruiken. Ook kunt u een reactie achterlaten onder het bijbehorende LinkedIn-bericht.

Een overzicht van alle brieven vindt u op deze pagina.

Geachte heer Eenhoorn, beste Bas,

Als oud Nationaal Commissaris Digitale Overheid heb je in jouw termijn de basis gelegd voor een responsieve overheid wat betreft (digitale) publieke dienstverlening. Je stelt in een brief aan de Tweede Kamer (2017): “Digitalisering behoort tot het primaire proces van overheidsorganisaties. Het vraagt om denken in ketens en netwerken over domeinen heen. Alleen op deze manier kan de overheid tegemoet komen aan de veranderende verwachtingen van mensen en bedrijven op het gebied van publieke dienstverlening en hoe daar als één overheid aan te beantwoorden.”

De VVD heeft recent een mooi boek 'Digitalisering en liberale kernwaarden' uitgebracht waarbij de liberale kernwaarden als privacy, autonomie en gelijkwaardigheid worden toegepast op digitalisering. Ik heb de volgende vraag voor jou:

Nu we in de 21e eeuw zijn, kan het zijn dat de strijd die in de oude liberale ideologie werd gevoerd tegen ‘de koning’ (uit de periode “l’état, c’est moi”), niet meer van toepassing is, en dat de overheid nu meer een bondgenoot aan het worden is (in het licht van de oprukkende macht van de big tech bedrijven), dan de primaire tegenstander?

Ik ben benieuwd hoe jij hiertegen aan kijkt!

Hoogachtend,

Arre Zuurmond
Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Over Bas Eenhoorn

Bas Eenhoorn begon een loopbaan als burgemeester, na drie jaar als bestuursplanoloog werkzaam te zijn geweest. Dat ambt bekleedde hij zeven jaar in Schiermonnikoog en meer dan twaalf jaar in Voorburg. Daarna kwam de heer Eenhoorn in de directie van consultantsbedrijf CapGemini Ernst & Young.

Verder was Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Kaag en Braasem, Lansingerland en Amstelveen. Tevens was hij nationaal commissaris digitale overheid. Bas Eenhoorn was in 1999-2003 voorzitter van de VVD.

Bron: www.parlement.com

Beeld: ©Rijksoverheid / Hilbert Krane

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.