Uitgelicht: Masterclass actieve openbaarmaking

Het Leerhuis Informatiehuishouding is een van de 'founding partners' van de Informatie Academie. De Informatie Academie is een van de speerpunten van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond als stap op weg naar een proactieve en responsieve overheid. Uit het veelzijdige aanbod van het Leerhuis, brengen we graag de masterclass actieve openbaarmaking onder de aandacht.

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding / Leerhuis Informatiehuishouding

Verrijk jouw leiderschapsvaardigheden! Tijdens de masterclass actieve openbaarmaking wordt de noodzaak van actieve openbaarmaking besproken. Je gaat onder leiding van een gespreksleider met elkaar in dialoog om zo te achterhalen wat jouw rol is in dit proces en welke instrumenten beschikbaar zijn om dit in goede banen te leiden.

Leerdoelen

Na afloop van de masterclass kun je uitleggen:

 • Wat de bedoeling is van de Wet open overheid in het algemeen en actieve openbaarmaking in het bijzonder;
 • Wat de mogelijke impact is op jouw team(s) en hoe je je daarop kunt voorbereiden;
 • Welke rol jij als leidinggevende speelt in deze (cultuur)verandering;
 • Welke ondersteuning beschikbaar is en waar je die kunt vinden.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor leidinggevenden vanaf schaal 12. De voorkeur gaat uit naar een gemêleerde groep van leidinggevenden en hiermee wordt rekening gehouden bij de inschrijvingen. Als het maximaal aantal aanmeldingen is bereikt, worden nieuwe aanmeldingen op de wachtlijst geplaatst. 

Voorkennis en ervaring

Om de verdiepende modules te kunnen volgen moet je de introductiemodule masterclass actieve openbaarmaking hebben gevolgd. In deze masterclass ligt de nadruk op de noodzaak van transparantie binnen overheidsorganisaties. Onder leiding van gespreksleiders zoek je naar jouw rol in het proces om dat in goede banen te leiden.

Leer nog meer over actieve openbaarmaking met de nieuwe verdiepende modules

Heb jij als leidinggevende de masterclass Actieve Openbaarmaking al gevolgd? Naast de succesvolle reeks masterclass Actieve Openbaarmaking, introduceert Het Leerhuis Informatiehuishouding in 2024 nu ook verdiepende modules. Deze modules zijn ontworpen om jou en je team nog meer handvatten te bieden voor een effectieve én praktische uitvoering van openbaarmaking.

Elke module uit de serie behandelt een specifiek thema waarbij je eigen casussen kunt inbrengen. Tijdens de verdiepende modules wordt ingezoomd op complexe uitdagingen van openbaarmaking in de hedendaagse werkprocessen en het verbinden van gelijkgestemde professionals om nieuwe inzichten te krijgen.

Agenda Masterclass 

Actieve Openbaarmaking

Donderdag 4 april 2024 13:00-15:30 (fysieke editie). Locatie: Hoftoren
Donderdag 20 juni 2024 14:30-17:00 (online)

Verdiepende module: En nu aan de slag: inspanningsverplichting

Donderdag 11 april 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren
Donderdag 12 september 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren

Verdiepende module: Veiligheid, pijn en dilemma’s

Donderdag 6 juni 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren
Donderdag 21 november 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren

Verdiepende module: Mens en organisatie

Donderdag 4 juli 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren
Donderdag 24 oktober 2024 14:30-17:00 (fysieke editie) Locatie: Hoftoren

Actuele informatie en aanmelden

Actuele informatie en het aanmeldformulier vind je op de website van het Leerhuis Informatiehuishouding.
 

Beeld: ©Leerhuis Informatiehuishouding / Leerhuis Informatiehuishouding

Over het Leerhuis Informatiehuishouding

Het Leerhuis informatiehuishouding is de plek voor informatieprofessionals en rijksmedewerkers om aan de slag te gaan met informatiehuishouding. Start met persoonlijke ontwikkeling volg de laatste trends en ontwikkelingen binnen informatiehuishouding en deel jouw kennis met mede professionals. In welke richting je binnen de informatiehuishouding ook wilt ontwikkelen, het Leerhuis is er voor jou!

Een greep uit het brede aanbod van opleidingen, trainingen en cursussen:

 • E-learning Werken met overheidsinformatie
 • E-learning Actieve openbaarmaking voor leidinggevenden
 • Cursus Waardering, selectie, overbrenging & vernietiging
  2 daagse cursus op 6 en 13 juni 2024
 • Training Klantgericht communiceren
  19 maart en 21 mei 2024
 • Projectmatig werken Projectmatig werken: de basis
  2 april 2024
 • Introductie Sharepoint & informatiehuishouding Introductie Sharepoint en informatiehuishouding
  11 april 2024
 • Zoeken en vinden van informatie Zoeken & vinden van digitale informatie
  2 dagen op 10 en 17 april en 10 en 17 mei

Bezoek de website van het Leerhuis Informatiehuishouding voor het actuele aanbod en de aanmeldmogelijkheden.

Over de Informatie Academie

Deze masterclass wordt vanuit de Informatie Academie onder uw aandacht gebracht. De Informatie Academie is gestart als een van de speerpunten van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond als stap op weg naar een proactieve en responsieve overheid. Inmiddels zijn er meerdere partijen opgestaan om de Informatie Academie steeds meer vorm en inhoud te geven.

De Informatie Academie is een veranderbeweging en een overkoepelend platform voor kennis. We starten als laagdrempelige netwerkorganisatie en werken toe naar een (inter)nationaal toonaangevend instituut en kennisplatform. Middels kennisontwikkeling, -deling en -borging van het i-vakgebied draagt de Informatie Academie bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Door de sector, voor de overheid. Dit gebeurt langs drie pijlers:

 • netwerkverbinding ("Agora”)
 • onderzoek en innovatie
 • onderwijs en borging