Reflectie Regeringscommissaris Informatiehuishouding op SG-brief aan de informateur

Op 15 januari 2024 postte de secretaris generaal (SG) van het Ministerie van Defensie (voorheen secretaris generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) op LinkedIn over de brief die de SGs van de ministeries aan de informateur hebben verstuurd. Naar aanleiding van dit bericht ontstond een mooie en levendige discussie. De Regeringscommissaris Informatiehuishouding is ook in de pen geklommen en reageert middels onderstaande brief op het stuk van de SGs en de ontstane discussie.

In de brief stelt de regeringscommissaris dat het uitbrengen van deze brief een goed voorbeeld is van openbaarheid en transparantie. Tegelijkertijd is het zo dat de uitdagingen die terecht worden benoemd in de brief onderdeel uitmaken van wat de regeringscommissaris ziet als een systemisch falen. Daarmee is het niet genoeg om deze zaken in isolement aan te pakken, maar dient er te worden gewerkt aan een grotere transformatie die dit onderliggende systeemfalen aanpakt.

Dit transformatieproces, waar digitale technologie en dus ook de informatiehuishouding een cruciale rol in kunnen spelen, dient te worden ingericht volgens de idealen van een responsieve overheid.

Lees de brief hier.