Waag adviseert regeringscommissaris over Algemene informatiewet

Een van de speerpunten van regeringscommissaris Arre Zuurmond is een voorstel voor een Algemene informatiewet. Op dit moment ontbreekt een goed wettelijk fundament voor de informatiehuishouding. In de ontwikkeling van deze wet vroeg de regeringscommissaris aan Waag Futurelab om een advies uit te brengen over de opzet van de wet vanuit maatschappelijk perspectief. 

Waag is gevraagd te reflecteren op het idee van een Algemene informatiewet, aan de hand van een conceptversie daarvan. Gevraagd werd daarbij vooral te kijken naar de bijdrage van zo’n wet op drie aspecten:

  • De rechten van de burger in de informatiesamenleving, de manier waarop deze rechten kunnen worden uitgeoefend, en welke lacunes in bestaande wetgeving daarvoor zouden moeten worden geadresseerd;
  • De normen die zouden moeten gelden ten aanzien van de informatiehuishouding van overheidsorganisaties, wat betreft kwalitatieve en kwantitatieve grootheden;
  • De sturingsmogelijkheden vanuit de maatschappij op het informatiebeleid en de rol van maatschappelijke organisaties daarin.

Lees het rapport ‘Maatschappij zoekt informatie’

Waag heeft gereflecteerd vanuit haar bijna dertigjarige praktijk in het onderzoek naar en het bevragen van technologie en culturele aannames. Behalve met eigen onderzoek is gewerkt met een conceptversie van de wet, met toelichting, en met het concept-preadvies dat het team van de regeringscommissaris schreef voor de VAR/Vereniging bestuursrecht. Deze stukken zijn voor dit doel met Waag gedeeld.

Job Spierings dook in het wetsvoorstel en kwam met een analyse. Het rapport 'Maatschappij zoekt informatie’ is gepubliceerd op de website van Waag Futurelab.

Beeld: ©Rijksoverheid