14 april Keukentafelsessie #1 'Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Op donderdag 14 april van 15:00-17:45 uur vindt de eerste keukentafelsessie plaats vanuit de KB nationale bibliotheek in Den Haag. Dit gesprek staat in het teken van ‘Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!’.

Aanleiding is het rapport ‘Ondraaglijk traag; Analyse afhandeling Wob-verzoeken’ dat is opgesteld door Instituut Maatschappelijke Innovatie en Open State Foundation. Uit het rapport komt naar voren dat de afhandeling van Wob-verzoeken dramatisch lang duurt en in ruim 80% van de gevallen de wettelijke termijn overschrijdt.

Tien keukentafelsessies

Arre Zuurmond, Regeringscommissaris Informatiehuishouding, trekt de komende maanden het land in voor open gesprekken over een open overheid. In tien keukentafelsessies passeren actuele onderwerpen de revue die te maken hebben met de verbetering van de informatiehuishouding binnen de overheid. 

Het perspectief van de burger, als ontvanger van de informatie, staat bij de gesprekken centraal. Afhankelijk van het thema worden inhoudelijk betrokkenen maar ook onverwachte gasten uitgenodigd om aan te schuiven aan de keukentafel. Voor een open gesprek vol interactie en reflectie. Geïnteresseerden kunnen de gesprekken online volgen én meepraten tijdens digitale break-outsessies.

Live uitzending vanuit openbare bibliotheken

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding online te volgen. Ook de kijkers worden bij de gesprekken betrokken en aangemoedigd een actieve bijdrage te leveren tijdens een digitale break-outsessie. Instructies hiervoor volgen na aanmelding.
Voor de gesprekken is gekozen voor onafhankelijke locaties met maatschappelijke relevantie. De openbare bibliotheken in ons land staan midden in de samenleving en zijn bekend als 'bastion voor vrijheid van meningsvorming'. Vandaar de keuze om telkens vanuit een andere openbare bibliotheek in Nederland een uitzending te verzorgen.

Programma

Tijd Onderdeel Toelichting Gasten
15:00 Welkom en opening

Welkom door Lily Knibbeler, Algemeen directeur van de KB

Opening van de middag door Arre Zuurmond

15:05 Probleemstelling 

 
Introductie van het thema en de tafelgasten en tafeldiscussie
  • Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie
  • Serv Wiemers, directeur Open State Foundation
  • Siebe Sietsma, onderzoeksjournalist Nieuwsuur
  • Bas van Beek, onderzoeksjournalist Follow the Money
15:30 Wederhoor Tafelgesprek
  • Magchiel van Meeteren, CIO ministerie BZK
  • Dorothe Albers, Afdelingshoofd ACW Directie Wetgeving en Juridische Zaken OCW
  • Lucas Lombaers, directeur rijksbrede programma Open Overheid bij Rijksoverheid
16:00 Pauze
16:15 Oplossingen Verbeterideeën formuleren met online deelnemers in break-outsessies
16:45 Discussie Discussie over oplossingen uit de breakoutsessies
 
17:05 Afronding Conclusies en afronding door Arre Zuurmond
17:45 Einde programma

Videoverslag

Geïnteresseerd maar niet in de gelegenheid de live-uitzending te volgen? Na elke keukentafelsessie wordt een videoverslag beschikbaar gesteld via de websites van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding en organisator iBestuur.