02 november Open Donderdag * LET OP: VERVALLEN *

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma:
13:30 - 17:00 uur: tweede sessie van Ontmoet en Leer!
17:00-18:30 uur: netwerkborrel
17:15-17:45 uur: sprekers Ruud Böhmer en Friso van der Meulen

Aan welke eisen voldoet een werkomgeving waarin medewerkers maximaal in de uitvoering van hun werk worden ondersteund én waarin de informatiehuishouding op orde is?

LET OP: deze Open Donderdag is geannuleerd

In verband met het voorspelde weer en het advies van het KNMI hebben we ervoor gekozen om de Open Donderdag van vanmiddag 2 november niet door te laten gaan. Vanmiddag zouden Ruud Böhmer en Friso van der Meulen ons meer vertellen over de visie op de relatie tussen werkomgeving, informatiehuishouding en architectuur en zou het Manifest Informatie Ondersteunde Werkomgeving worden geïntroduceerd. Wij gaan een nieuw moment op de agenda zoeken voor deze sessie.
 

Relatie tussen werkomgeving, informatiehuishouding en architectuur

Aan de informatiehuishouding van de overheid worden zware eisen gesteld. Naast het moeten voldoen aan opgelegde kaders en wet- en regelgeving, eisen we tegelijkertijd dat de informatiehuishouding voor een groot aantal verschillende doelgroepen open en transparant is. Eén doelgroep is tot nu toe echter onvoldoende in beeld geweest. In veel analyses en beschouwingen over de falende informatiehuishouding komt de ambtelijke professional en de kwaliteit van werkomgeving waarbinnen deze het werk moet uitvoeren nauwelijks aan de orde. En dat is om twee redenen opmerkelijk.

Enerzijds heeft ook de ambtelijke professional behoefte aan optimaal toegankelijke informatie, zodat die het werk en de dienstverlening aan burgers en bedrijven effectief kan uitvoeren. Anderzijds heeft diezelfde ambtelijke professional ook een grote impact op de kwaliteit van de informatiehuishouding. Immers, de informatiehuishouding van de organisatie is direct het resultaat van het werken met de informatiemiddelen die aan de ambtelijke professionals ter beschikking zijn gesteld.

Vanuit dit inzicht is in opdracht van actielijn 3 van het programma Open op Orde door ICTU met TNO, het Nationaal Archief, I-Interim Rijk een visie op de relatie tussen werkomgeving, informatiehuishouding en architectuur opgesteld. 
 
Tijdens de sessie wordt gepresenteerd aan welke eisen een werkomgeving dient te voldoen waarin zowel medewerkers maximaal in de uitvoering van hun werk ondersteund worden en tegelijkertijd de informatiehuishouding van de organisatie op orde gehouden wordt.

Daarbij introduceren we het Manifest Informatie Ondersteunde Werkomgeving dat enkele handvatten bevat waarmee de factor mens in het ontwerp van de werkomgeving en de informatieondersteuning daarvan meegenomen wordt.

Deze sessie wordt verzorgd door Ruud Böhmer (strategisch adviseur informatiehuishouding en werkomgeving bij ICTU) en Friso van der Meulen (adviseur Sustainable Productivity and Employability bij TNO).

Voorafgaand: Ontmoet en Leer!

Een tweede sessie van Ontmoet en Leer! wordt 2 november voorafgaand aan de Open Donderdag georganiseerd. Ben jij nieuw binnen het vakgebied informatiehuishouding bij de Overheid? En wil je andere nieuwe collega’s ontmoeten en ook wat bijleren over het vakgebied? Kom dan vooral langs!

Je kunt onder andere deelnemen aan kennissessies over archiveren en DUTO, meedoen met workshops van het Leerhuis en jouw kennis testen met de ken-jij-de-afkortingquiz. Vergeet ook vooral niet om een bezoekje te brengen aan de communitymanagers van KIA en om te speeddaten met andere nieuwe i-professionals.

Zie voor meer informatie of om je aan te melden voor de sessie de volgende link: Ontmoet en leer! | Nationaal Archief

Datum: 2 november 2023
Locatie: FruinMullerzaal bij het Nationaal Archief
Tijd: 13:30-17:00 uur

Programma 2 november 2023

13:30 - 17:00 uur: tweede sessie van Ontmoet en Leer!
17:00-18:30 uur: netwerkborrel
17:15-17:45 uur: sprekers Ruud Böhmer en Friso van der Meulen

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.

Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends