21 september Open Donderdag met gastsprekers Sarah Morassi, Jorn Neppelenbroek en Daniëlle van Hal

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Elke even week is er op donderdag een Open Donderdag netwerkborrel. Deze donderdag staat het onderwerp 'beslisnota’s' centraal.

Beslisnota's

Sinds 1 juli 2022 was het al verplicht om bij kamerstukken over beleidsvorming en wetgeving de beslisnota’s openbaar te maken. En sinds 20 september 2022, precies een jaar geleden, is het zelfs verplicht om de beslisnota’s van alle kamerstukken openbaar te maken. 

Hoog tijd om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Onder leiding van Sarah Morassi (programmamanager Open Overheid) gaan Jorn Neppelenbroek (beleidsadviseur Programma Open Overheid) en Daniëlle van Hal (adviseur Open Overheid ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) met elkaar in gesprek.

Wat was de aanleiding om beslisnota’s openbaar te maken? Hoe vaak is dit al gebeurd? En vooral, wat zijn de ervaringen, zowel vanuit de departementen als van degenen die de beslisnota’s actief gebruiken? Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de ervaringen van de aanwezigen in de zaal. 

Al deze inzichten helpen om de gezamenlijke ambitie van een nog opener overheid te realiseren.

Programma 21 september 2023

16:00-17:00 uur: Demo Donderdag
17:00-18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel
17:15-17:45 uur: Sprekers Sarah Morassi,  Jorn Neppelenbroek en Daniëlle van Hal

Demo Donderdag van 16:00-17:00 uur

Voorafgaand aan de Open Donderdag is er weer een Demo Donderdag van 16:00-17:00 in het Nationaal Archief. Deze keer wordt stilgestaan bij een keerzijde van digitalisering, namelijk de manier waarop talloze digitale interacties onze natuurlijke leefomgeving aantasten.

Om na te gaan of onze ecologische vingerafdruk ons dwingt om digitaal te matigen worden door de Demo Donderdag drie experts uitgenodigd. Allereerst zal Leanne Wijnsma, ontwerper en onderzoeker bij E-Missions, een demonstratie geven van hun website, waar bezoekers worden geholpen om stil te staan bij hun digitale vingerafdruk. Ook wordt het podium gegeven aan Lilian Stolk, medeoprichter van internetplatform The Hmm, waar met een open blik wordt verkend hoe we de wereld veranderen met het internet, en hoe het internet vervolgens onszelf verandert. Zij hebben onder andere onderzoek gedaan naar low-tech alternatieven voor levensechte digitale interacties. Ten slotte zal Rudolf van der Berg, expert in communicatie-infrastructuren en databeheer, vertellen wat we kunnen verwachten van nieuwe technologieën op het gebied van de verduurzaming van digitale infrastructuur.

Inschrijven voor de sessie kan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. “aanmelding Demo Donderdag”. Zie voor meer informatie: Demo Donderdag.

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.

Open Donderdag 6 april 2023
Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends
Arre Zuurmond in gesprek met de aanwezigen na de presentatie van Haroon Sheikh tijdens de Open Donderdag op 6 april 2023