20 april Open Donderdag netwerkborrel

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Elke even week van de maand op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Ben jij als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Op donderdag 20 april vindt weer een Open Donderdag plaats in het Nationaal Archief. Ditmaal zal er geen spreker zijn en wordt de ruimte geboden om een goed gesprek met elkaar aan te gaan onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorafgaand aan de Open Donderdag is er een eerste livesessie van de Demo Donderdag!
Stefan Buijsman, universitair docent in filosofie van technologie aan de TU Delft en jongst gepromoveerde Nederlander ooit, zal duiding geven aan een live demonstratie van een alwetende algoritmische ambtenaar.

Demo Donderdag 20 april

Via websites of klantenservices van overheden worden burgers op dit moment lang niet altijd voorzien in hun informatiebehoeften. Wat als er één aanspreekpunt zou zijn waar elke burgervraag persoonlijk, waarachtig en begripvol beantwoord zou kunnen worden? Tegelijkertijd is het voor ambtenaren niet altijd makkelijk om nieuwe beleidskaders te formuleren en wetten en regels tot uitvoer te brengen. Wat als een algoritmische assistent hen kan helpen om optimaal tegemoet te komen aan de wensen vanuit de samenleving en de regering?

Waar gaat dit heen?

Recente algoritmische innovaties wijzen in de richting van zulke visioenen. De slimme bot ChatGPT is met meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers inmiddels de snelst groeiende consumententoepassing ooit. Microsoft heeft er meer dan 10 miljard dollar in geïnvesteerd, waarna de CEO vroegere ‘slimme’ spraakassistenten als Alexa en Siri beschreef als ‘dumb as a rock’. Een duurzaam verdienmodel is nog niet in zicht, maar de CEO van ChatGPT zelf wijst potentiële investeerders erop dat het algoritme dat binnenkort vast zelf kan bedenken. Kamerleden maken zich ongerust over het feit dat steeds meer studenten in het onderwijs er onopgemerkt gebruik van maken. Waarna die Kamerleden vervolgens met behulp van ChatGPT een motie indienden. Recentelijk riepen meer dan 1100 academici, onderzoekers en topnamen bij bedrijven op om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te pauzeren.

Benieuwd naar wat de inzet van zo’n assisterend algoritme zou kunnen gaan betekenen voor het publieke bestuur? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Pepijn van Houdt: p.h.vanhoudt@minocw.nl, onder vermelding van "Ik meld me aan voor Demo Donderdag 20 april".
 

Programma 20 april 2023

16:00 – 17:00 uur: Demo Donderdag met spreker Stefan Buijsman
17:00 – 18:30 uur: Open Donderdag netwerkborrel

De Open Donderdagen worden op initiatief van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17.00u – 18.30u in het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden, er is dan ook geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel.