Terugblik op de Open Donderdag bij het Nationaal Archief over metadata: 'Sesam open u!'

We kijken terug op weer een geslaagde Open Donderdag bij het Nationaal Archief. Afelonne Doek en Wout van der Reijden (Nationaal Archief), Jeroen Jonkers (VNG) en Jaap Haenen (CIO Rijk) namen ons mee in de wereld van de metadata.

Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends
Jeroen Jonkers (VNG), Afelonne Doek (Nationaal Archief), Jaap Haenen (CIO Rijk) en Wout van der Reijden (Nationaal Archief) tijdens de Open Donderdag op 13 juli 2023

Metadata worden ook wel metagegevens genoemd. Het zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven. Bijvoorbeeld creatiedatum en auteur van een document. Met metadata wordt informatie over de informatie vastgelegd: het geeft structuur aan ongestructureerde informatie.

Voor metadata zijn standaarden en kennismodellen beschikbaar, waaronder NEN/ISO, Richtlijn Metagegevens Overheid (RMO), Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (MDTO), Thesauri en Ontologieën voor Overheidsinformatie (TOOI, kennismodel) en Geografische Informatie (ISO 19115).

Het belang van metadata

Metadata geeft context en inzicht en maakt de data duurzaam toegankelijk: vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar en betrouwbaar voor degenen die er recht op hebben, vanaf het moment van ontstaan en voor zolang als noodzakelijk.

Metadata zijn belangrijk:

  • voor duurzame toegankelijkheid van álle overheidsinformatie;
  • voor de eigen bedrijfsvoering, de burger en de onderzoeker;
  • wegens eisen in wet- en regelgeving (o.a. Archiefwet).

Presentatie en contact

Heb je de presentatie gemist of wil je het nog eens teruglezen? Of wil je doorpraten over metadata met Jaap Haenen, Programmamanager Rijksbrede email en metadata bij CIO Rijk? Je vindt de informatie in onderstaande presentatie.