Presentatie Prof. dr. Haroon Sheikh tijdens de Open Donderdag van 6 april nu beschikbaar

Tijdens de Open Donderdag op 6 april jl. mochten we Prof. dr. H. (Haroon) Sheikh verwelkomen als gastspreker. Hij gaf de vele toehoorders in het Nationaal Archief een toelichting op het rapport 'Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie'.

Open Donderdag 6 april 2023
Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends
Open Donderdag op 6 april 2023 met gastspreker Prof. dr. H. (Haroon) Sheikh

Haroon Sheikh is senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit (VU). Hij gaf de vele toehoorders in het Nationaal Archief een toelichting op het rapport 'Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie'.

De door Haroon Sheikh gehouden presentatie tijdens de Open Donderdag is nu beschikbaar.

WRR rapport 105 'Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie'

Kunstmatige intelligentie (AI) kent allerlei vormen en toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. En dat is nog maar het begin.

Als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, is er niet alleen het risico dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient. Dat stelt de WRR in het rapport 105 Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie dat de Nederlandse overheid adviseert over hoe we het beste het AI-tijdperk kunnen binnenstappen.

Samenvattend stelt Haroon Sheikh dat AI een systeemtechnologie is, te vergelijken met elektriciteit en de verbrandingsmotor. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden voorzien. Om een systeemtechnologie als AI in te bedden is een integrale aanpak vereist, met intensieve betrokkenheid van de overheid. De WRR onderscheidt daarbij vijf opgaven: demystificatie, contextualisering, engagement, regulering en positionering. In deze presentatie worden deze opgaven kort toegelicht.

Open Donderdag 6 april 2023
Beeld: ©Rijksoverheid / Tanja Snip-Arends
Arre Zuurmond in gesprek met de aanwezigen na de presentatie van Haroon Sheikh tijdens de Open Donderdag op 6 april 2023